GOF.cz je místo, kde se dozvíte odpovědi na vaše otázky. Otázky můžete pokládat jednoduše bez registrace.


Jak se dělájí kvašáky ?

0 hlasů

Jak se dělají takové ty slané kvašené okurky? Chtěl získat vyskoušet víc receptů.

 

za odpovědě děkuji
otázáno Sep 14, 2011 napsal anonymní

3 Odpovědi

0 hlasů

Nejlepší zdroj týkající se kvašáků je http://jakuvarit.cz/kvasaky/

Najděte tam nejen recepty, ale i spoustu dalších informací.

odpovězeno Sep 14, 2011 napsal anonymní
0 hlasů

Recept:

Na 10 kilogramů okurek potřebujeme 2 natě kopru (cca 40 centimetrů  dlouhé), 10 višňových a 10 révových  listů.

 
Nálev se dělá tak, že na 1 litr vody počítáte  40 gramů soli a 10 gramů cukru. Množství nálevu připravíme adekvátně podle množství okurek.


Všechny okurky propícháme vidličkou. Na dno sklenic dáte půlku kopru, višňového a révového listu, vložíte okurky okurkami a na to dáte zbytek listů a kopru. Celé to zatížíte a přelijete vlažným nálevem.


Po  5 až 10 dnech kvašení si pochutnáme na vynikajících kvašácích!

odpovězeno Sep 14, 2011 napsal anonymní
Není 5 dnů málo? Při jaké teplotě to jde za tu dobu kvašení zvládnout?
0 hlasů

 

Celoroční kvašáky
 
 
  • Střední okurky 10 kilogramů
  • Voda 8,5 litrů
  • Ocet 1,2 litrů
  • Sůl 0,4 kilogramů
 
Do sklenice 0,7 litru , pokladete na dno viný list, 2 kolečka mrkve a troch  křenu a cibule, snítku kopru, feferónku  (0,5 - 2 kusy) a česnek (1 - 6 stroužků),  1 čajovou lžičku  hořčných. semen. Celé to zalijeme převařenou vodou se solé o teplotě cca 70 C.
 
Hotové zavíčkované sklenice dáme do chladu a jíme nejdřím po 2 měsících.
Mi vydržely i 4 roky - nezkazyly se. Osobně si myslém, že čím starší tím lepší.
 
Zakalení nebo  bílý povlak na povrchu okurek na závadu určitě není,  opláchněte je a můžete konzumovat.
odpovězeno Sep 14, 2011 napsal anonymní

...